Franch & Free

Gastouders die meerdere kinderen opvangen, kunnen met dit werk de stap naar het zelfstandig ondernemerschap maken. De gastouder richt een eigen onderneming voor kleinschalige kinderopvang in: de Franch & Free formule.

In de dagelijkse opvang verandert er niets. De F&F gastouder voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen als de reguliere gastouder. Deze regeling is vooral interessant voor gastouders die meerdere dagen per week meerdere kinderen in hun huis opvangen. Het minimum aantal uren voor een Franch & Free-gastouder is 1225 per jaar. Hierbij gaat het om 1000 opvanguren en 225 uren die besteed worden aan administratie/inkoop. Door het werken volgens deze franchise formule voldoet de gastouder aan de wettelijke voorwaarden om door de belastingdienst als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt.

De Franch & Free-gastouder werkt als zelfstandig ondernemer en kan gebruik maken van de belastingvoordelen die hiermee gepaard gaan. Een aantal van de administratieve en financiële zaken regelt de Franch & Free-gastouder zelf. In verband met de vergunning dient een Franch & Free-gastouder aangesloten te zijn bij een erkend gastouderbureau, zoals Kidko.